Cursus genitaalpreparaten maken vanuit de secties Ter Haar en SnelleN

Op 11 maart 2023 werd vanuit de secties Snellen en Ter Haar de workshop “vervaardigen genitaalpreparaten” gehouden.

Tekst: Piet van Son

Bij aankomst waren beiden "docenten", Cees Gielis en Maurice Franssen, nog druk bezig met het installeren van de microscopen en het klaar zetten van alle benodigde spulletjes en snel konden we gaan beginnen ! Eerst werd er aandacht besteed aan de theorie. Er informatie gegeven over hoe het vlinderlichaam nu precies in elkaar zit; over de bouw van de genitaliën en de verschillen daarbij van mannetjes- en vrouwtjesvlinders. Ook uitleg over de chemische stoffen waar we mee gingen werken en de gevaren er van, ontbrak niet.

Toen was het tijd om aan de slag te gaan ! We kregen ieder een gemacereerd vlinderlijfje, klaar om te gaan ontleden en behandelen. Het was verrassend wat allemaal zichtbaar werd door de microscoop; al die details van het genitaal! Was het een vrouwtje, of een mannetje en vervolgens welke soort is het dan?!

Omdat we van tevoren de vlinder die bij het lijfje hoorde niet gezien hadden, was dit een leuke en ook uitdagende opdracht. Na het schoonmaken van het genitaal en beantwoorden van enkele "kennisvragen" konden we het genitaal vervolgens kleuren en insluiten .

Voor ons ging er echt een hele nieuwe wereld open! Het was een leuke en leerzame dag. Iedereen zag het belang in van het hebben van kennis over dit onderwerp en het vervaardigen van genitaalpreparaten; bij moeilijke vlinderfamilies en sterk op elkaar gelijkende soorten is voor een betrouwbare determinatie het maken van een genitaalpreparaat echt niet overbodig!

Met dank aan Cees en Maurice!

 
     
 
     


Home | Contact | © Afdeling Snellen van de Nederlandse Entomologische Vereniging.